Discriminatie
Discriminatie betekent letterlijk onderscheid maken (op grond van leeftijd, ras, geloofsovertuiging, afkomst, handicap etc.) en is in de Nederlandse wetgeving op verschillende plaatsen strafbaar gesteld (Grondwet, Wetboek van Strafrecht, Wet gelijke behandeling etc.) . Bij discriminatie maakt men onderscheid tussen directe en indirecte discriminatie. Bij direct onderscheid is het meteen duidelijk dat iemand op grond van één van de bovengenoemde kenmerken ergens voor uitgesloten wordt. Deze vorm van onderscheid is zonder meer strafbaar tenzij hiervoor een uitzondering is te vinden in de wet.
Bij indirecte discriminatie gaat het om een gebod/verbod/regel die een groep mensen op grond van een bepaald kenmerk raakt en daardoor onderscheid oplevert. In principe is ook deze vorm van onderscheid verboden maar kan eventueel op grond van objectieve gronden gerechtvaardigd worden.
Toch komt discriminatie nog steeds veel voor. Een recent voorbeeld van discriminatie is het inmiddels in opspraak geraakte glazenwassersbedrijf in Waalwijk dat in zijn vacatures vermeldt dat het een Hollands bedrijf is en alleen Nederlanders aanneemt. Dit is directe discriminatie en verboden bij de wet.
In Nederland zijn verschillende instanties waar men discriminatie kan melden.