We spreken van medische fouten en behandelingen als er door toedoen van de behandelaar schade is ontstaan. Dit omdat de arts niet gehandeld had zoals hij had moeten handelen. De ontstane schade kan grote gevolgen hebben.
Stel dat er een complicatie is opgetreden, betekent dit dan ook dat er een fout is gemaakt? Kan de arts een verwijt worden gemaakt en had hij dit kunnen voorkomen?
Daarnaast heeft een arts een informatieplicht. Deze is te vinden in art. 7:448 BW. Dit houdt in dat de arts de patiënt volledig en correct moet informeren over de gezondheidstoestand waarin de patiënt verkeert, de aard en het doel van de behandeling, de mogelijke risico’s en gevolgen die deze met zich meebrengt en de te verwachten kansen en resultaten. Als dit niet correct is gebeurd, is er sprake van schending van de informatieplicht en kan dit leiden tot aansprakelijkheid van de arts.
Om goed te kunnen beoordelen of wat fout gegaan is ook verwijtbaar is, is een goed medisch advies nodig. Wij verzamelen het medisch dossier en bespreken dit met u. Vervolgens laten we dit bestuderen door onze medische adviseur. Hij kijkt of uw behandelaar is tekort geschoten. Als dat zo is kan uw schade verhaald worden. Wanneer u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand kunt u een subsidie krijgen voor de kosten van een medisch haalbaarheidsonderzoek. Wij vragen dat dan voor u aan.
Lees ook het volgende artikel:
Vrij Nederland 1 september 2012
Over de afhandeling van medische fouten. Wij hebben meegewerkt aan dit artikel.