Gewelds- en zedendelicten
Wanneer u slachtoffer bent van een gewelds- of zedendelict bieden wij u juridische ondersteuning. Vaak werken wij dan samen met Slachtofferhulp Nederland en uw behandelaren. Soms is het nodig een civiele procedure te voeren tegen de dader, soms is voeging in het strafproces tegen de dader mogelijk of kan een schadevergoeding worden gevraagd bij het Schadefonds geweldsmisdrijven.
Slachtoffer van een misdrijf
Wanneer u slachtoffer bent geworden van een misdrijf bestaan er diverse mogelijkheden om uw schade te verhalen op de dader. Een letselschadeadvocaat kan uw adviseren welke stappen u het beste kunt zetten.
Voeging in een strafzaak
Eén van de mogelijkheden is voeging in de strafzaak tegen de dader. U kunt dan de geleden schade op de verdachte proberen te verhalen. Dit kunt u doen door u in het strafproces als de benadeelde partij te voegen. Het Openbaar Ministerie beslist of er genoeg bewijs is om de verdachte te vervolgen. Als dit het geval is, zal er een strafzitting volgen. De voeging is zowel vóór als tijdens de zitting mogelijk. U moet hier echter niet te lang mee wachten. Tijdens de strafzitting zal de rechter ook aandacht besteden aan de door u geleden schade en de door u te claimen schadevergoeding.
Hulp van uw letselschadespecialist
Ons kantoor bezit ruime kennis en ervaring in voegingen in het strafproces. Spetter advocaat & mediator helpt u bij het verzamelen van het juiste bewijs, bijvoorbeeld door het opvragen van medische stukken en het correct invullen van de formulieren zodat u er zeker van kunt zijn dat u geen schadeposten over het hoofd ziet. Wij gaan mee naar de zitting om uw vordering toe te lichten.
Mr Maya Spetter is lid van ASP, de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade, LSA, de vereniging van Letselschade Advocaten en van Langzs, de stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers.
Kosteloze toevoeging mogelijk
Als specialist Slachtofferrechten staat zij op de lijst van de Raad voor Rechtsbijstand zodat zij voor u kan optreden op basis van een kosteloze toevoeging. Dit betekent dat het u niets zal kosten om bijgestaan te worden wanneer u slachtoffer bent van een ernstige geweld of zedenzaak.
Welke schade kan er vergoed worden?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten schade: materieel en immaterieel. Bij materiële schade gaat het bijvoorbeeld om de waarde van vernielde of gestolen zaken, medische kosten en verlies van inkomsten omdat u niet kan werken. Immateriële schadevergoeding is een vergoeding voor de pijn, het verdriet, de angst maar ook voor het blijvend letsel, bijvoorbeeld een litteken.
Voeging vóór de zitting
Als u in aanmerking komt voor een schadevergoeding, zal de Officier van Justitie u een formulier verstrekken waarmee u zich kunt voegen in het strafproces.
Voeging tijdens de zitting
Ook tijdens de zitting kan een slachtoffer zich in het strafproces voegen. Dit kan zowel schriftelijk, als mondeling. Natuurlijk is het beter om de vordering op tijd in te dienen, zodat de officier, de rechter en de advocaat van de verdachte daar op tijd van op de hoogte zijn.
Voorwaarden voeging
U kunt zich alleen voegen als u de benadeelde partij bent. Dit houdt in dat u slachtoffer bent van het gepleegde strafbare feit en de dader reeds is opgespoord. Ook moet een zitting bepaald zijn. Ook nabestaanden kunnen zich voegen in het straf proces.
U wilt advies?
Bent u slachtoffer geworden van een ernstig gewelds- en/of zedendelict, aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij zullen de zorg uit uw handen nemen en u bijstaan in de daaropvolgende juridische procedures. Uiteraard kunnen wij ook beoordelen of u er beter aan doet een civiele procedure te beginnen tegen de dader.
Hoger Beroep
Als de verdachte of de Officier van Justitie in hoger beroep gaat, dan gaat de vordering van de benadeelde partij vanzelf mee. Wanneer dat niet het geval is en het slachtoffer is het niet eens met de (gedeeltelijk) toegewezen vordering, kan deze zelf in beroep gaan. Zijn vordering moet dan wel hoger zijn dan € 1.750,- . Het hoger beroep moet binnen drie maanden na de uitspraak worden ingesteld.
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Ook kunt u een vordering tot schadevergoeding indienen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven kan een financiële tegemoetkoming geven aan slachtoffers van geweldsmisdrijven die ernstig letsel hebben opgelopen.
Zowel het slachtoffer zelf als de nabestaanden (in geval van overlijden van het slachtoffer) kunnen een aanvraag indienen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
De aanvraag moet binnen 10 jaar na het misdrijf of het overlijden slachtoffer worden ingediend. De schade mag niet al op een andere wijze zijn vergoed.
Schadevergoeding voor het slachtoffer
Het Schadefonds maakt een onderscheid tussen fysiek letsel en psychisch letsel. Het Schadefonds gebruikt zes letselcategorieën, waaraan zes vaste bedragen zijn gekoppeld. Het Schadefonds keert maximaal € 35.000,- uit aan het slachtoffer. De ernst van het opgelopen letsel en de omstandigheden waaronder het geweldsmisdrijf is gepleegd bepalen welke letselcategorie er van toepassing is. Hoe ernstiger het letsel, hoe hoger de letselcategorie en de bijbehorende uitkering.
Schadevergoeding aan nabestaanden en naasten
Nabestaanden en naasten ontvangen altijd een vaste uitkering. Hiervoor wordt gekeken naar het psychisch letsel en op basis van de ernst van dit letsel wordt er gekeken welk letselcategorie daarbij past. De uitkering aan nabestaanden kan eventueel nog worden aangevuld met twee aparte uitkeringen voor uitvaartkosten en derving van levensonderhoud.
Als een nabestaanden of naaste zelf ook ernstig letsel heeft opgelopen door het geweldsmisdrijf, dan wordt voor dat letsel een aparte uitkering bepaald.